miércoles, 8 de febrero de 2023

Βενεζουέλα ως μάθημα Γεωγραφίας…


Όσο κι αν μιλάμε και αναφερόμαστε στην αγαπημένη μας Βενεζουέλα, ποτέ δεν δώσαμε την ανάλογη σημασία ώστε να κάνουμε γνωστές εδώ μερικές γενικές λεπτομέρειες αυτής της υπέροχης χώρας. Νομίζω ότι, επιτέλους, θα πρέπει να γίνει, έστω και με έναν συγκεκριμένο τρόπο: ως μάθημα Γεωγραφίας, ας πούμε.


Αναμφισβήτητα είναι μια όμορφη χώρα που αιχμαλωτίζει τον οποιονδήποτε. Οι άνθρωποι της, τα έθιμά της, οι πόλεις της και τα όμορφα τοπία της, καθώς και η ποικίλη πανίδα και βλάστησή της κάνουν τη Βενεζουέλα μια χώρα που αξίζει να γνωρίσετε.

Η Βενεζουέλα είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1811. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, και αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα και έναν μεγάλο αριθμό μικρών νησιών και νησίδων στην Καραϊβική Θάλασσα. 
Η ηπειρωτική επικράτεια συνορεύει στα βόρεια με την Καραϊβική Θάλασσα, στα δυτικά με την Κολομβία, στα νότια με τη Βραζιλία και στα ανατολικά  με τη Γουιάνα. Η έκταση της επικράτειάς της καλύπτει 916.445 km². Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, είναι 28.704.947 κάτοικοι με μέτρια πυκνότητα πληθυσμού 31 κατοίκους ανά km². Ο πληθυσμός της συνιστά ένα μεγάλο πολυεθνικό μωσαϊκό ευρέως μικτό, ενσωματώνοντας αυτόχθονες, ευρωπαϊκές, αφρικανικές και σε μικρότερο βαθμό ασιατικές φυλές, μια κατάσταση που επηρεάζει τον πολιτισμό της.

Η ομοσπονδιακή της πρωτεύουσα είναι το Σαντιάγο ντε Λεόν ντε Καράκας. Ή σκέτο Καράκας. Υποδιαιρείται σε 23 ομόσπονδες πολιτείες και ομόσπονδη Περιφέρεια της Πρωτεύουσας οι οποία περιλαμβάνει την πόλη του Καράκας και τις Ομοσπονδιακές Εξαρτήσεις που αποτελούνται από περισσότερα από 311 νησιά, νησίδες και κοιλάδες. Οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι το Μαρακάιμπο, η Βαλένσια, το Βαρκισιμέτο, το Μαρακάυ κ.α.
Η «ακανόνιστη» γεωγραφία της συνδυάζει άνυδρες περιοχές, ζούγκλα, εκτεταμένες σαβάνες του περιβάλλοντος Llanos και των Άνδεων. Διαθέτει το μεγαλύτερο σύνολο προστατευόμενων περιοχών στη Λατινική Αμερική, που ονομάζονται: Περιοχές Υπό το Ειδικό Καθεστώς Διοίκησης, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 63% της εθνικής επικράτειας.
 



2 comentarios:

  1. Kostas Filippou, Venezuela9 de febrero de 2023, 9:30

    Ο Θεός να ευλογεί την ομορφότερη χώρα του κόσμου!
    Que Dios bendiga al país más bello del mundo!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Εμείς που, για χίλιους λόγους, αγαπάμε και παθιαζόμαστε γι' αυτή την πατρίδα, θα ζητάμε απ' το Θεό να την ευλογεί εις τον αιώνα τον άπαντα!
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και σε χαιρετώ με τα φιλικά μου αισθήματα!

      Eliminar